Tips & meer...

Toolkit ‘Sinterklaas, een feest voor iedereen!’

Art.1 Midden Nederland (Art.1 MN) vindt het belangrijk dat Sinterklaas een feest is dat door iedereen gevierd kan worden en dat de figuur van Piet door niemand als kwetsend wordt ervaren. Met de toolkit ‘Sinterklaas, een feest voor iedereen!’ wil Art.1 MN bijdragen aan een positieve verandering van de traditie. In deze digitale toolkit vindt u nieuwe ideeën en mogelijkheden om Piet om te toveren tot een figuur die niet als racistisch wordt ervaren, maar wel tot de verbeelding blijft spreken. Het aanbod bestaat onder meer uit verhalen, liedjes, gedichten, workshops en achtergrondinformatie.

Lespakket 'De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet'

Stichting Nederland Wordt Beter werkt sinds 2014 met een lespakket over de geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet. Zij merkten dat er op scholen – en ook bij sommige bedrijven – grote vraag is naar een hulpmiddel waarmee de discussie over Zwarte Piet gevoerd kan worden. De lessen zijn een onderwijstool voor een inhoudelijk gesprek over het Sinterklaasfeest. Ze vertellen over het leven en de legendes rond Sint Nicolaas en de geschiedenis van de viering van het Sinterklaasfeest. Daarnaast wordt ingegaan op karikaturen en de bezwaren die tegen de figuur Zwarte Piet bestaan.

Sinterklaaslied ‘Feest voor iedereen’

Tijdens Festival Pepernoot op 29 oktober 2017 werd het nieuwe Sinterklaaslied ‘Feest voor iedereen’ geschreven door Jolieke Sorber en Coen Witteveen. In de bijbehorende lesbrief worden activiteiten beschreven die kunnen worden uitgevoerd met peuters en jonge kleuters. Hier vindt u de tekst van het lied.

Partners